Autor – Marta Wrzochal, Izabela Woźniak
Tytuł innowacji – „Samodzielne śniadania”
Typ innowacji – Programowa, organizacyjna
Miejsce realizacji – Niepubliczne Przedszkole Integracyjne Mali Olimpijczycy w Pruszkowie
Zasięg innowacji – Grupa Misie
Czas realizacji – Październik 2020r. – Maj 2021r.
Wstęp
Tematem przewodnim innowacji jest raz w tygodniu przygotowywanie samodzielnie przez dziecko śniadania. Innowacja ma za zadanie wprowadzić dzieci w świat zdrowego stylu życia – odżywiania, jak i zachowań prozdrowotnych. Uświadomienie i zaszczepienie odbiorcom prawidłowych sposobów przyrządzania posiłków i ich spożywania, wspólnego dbania o zdrowie i kondycję.
Cele innowacji
- rozwijanie zręczności manualnej
- kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych
- stawianie na samodzielność
- zapoznanie się z produktami spożywczymi i ich konsystencją
- rozwijanie zdrowych postaw związanych z odżywianiem, jak i zachowaniem prozdrowotnym
- promocja zdrowego stylu życia wśród dzieci
- zaciśnięcie więzi miedzy dziećmi grupie
- kształtowanie u dzieci odporności i dojrzałości emocjonalnej koniecznej do radzenia sobie w nowych trudnych sytuacjach
- czerpanie radości z przygotowywania posiłków i ich spożywania
- nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowywania pożywienia
- wspieranie kompleksowego rozwoju
- pogłębianie swoich doświadczeń oraz zdobywanie nowych.