Autor – Izabela Woźniak, Katarzyna Grzegorczyk
Tytuł innowacji – „Rodzinne gotowanie”
Rodzaj innowacji – Programowa, organizacyjna
Miejsce realizacji – Niepubliczne Przedszkole Integracyjne Mali Olimpijczycy w Pruszkowie
Zasięg innowacji – Grupa Żabki
Czas realizacji – Październik 2019r. – Kwiecień 2020r.
Wstęp
Tematem przewodnim innowacji jest gotowanie posiłku z bliską osobą. Ma ona na celu wprowadzić dzieci w świat gotowania oraz skłonić do wspólnego spędzania czasu razem w codziennych obowiązkach. Dzięki innowacji dzieci doświadczają nowych smaków jak i zyskają wiadomości na temat gotowania. Dodatkowo obowiązki te nie są już nudne, a rodzic zyskuje pomoc.
Innowacja ma za zadanie wprowadzić dzieci i osoby dorosłe w świat odżywiania, jak i zachowań prozdrowotnych. Uświadomienie i zaszczepienie odbiorcom prawidłowych sposobów przyrządzania posiłków i ich spożywania, wspólnego dbania o zdrowie oraz wdrażanie do przygotowywania w przyszłości samodzielnie prostych posiłków. Innowacja zachęca do wspólnego przygotowywania posiłków i spożywania ich, wspólnego dbania o zdrowie.
Cele innowacji
- przygotowywanie posiłków i ich spożywanie
- wyzwolenie radości z gotowania z bliską osobą dla kolegów/koleżanek z grupy
- stawianie na samodzielność
- przestrzeganie zasad
- zapoznanie się z produktami spożywczymi i ich konsystencją
- rozwijanie pomysłowości i wyobraźni w działaniu
- zaciśnięcie więzi miedzy dziećmi grupie
- kształtowanie u dzieci odporności i dojrzałości emocjonalnej koniecznej do radzenia sobie
w nowych trudnych sytuacjach - wspieranie kompleksowego rozwoju
- pogłębianie swoich doświadczeń oraz zdobywanie nowych.