Żabki – „Rodzinne gotowanie”

Autor – Izabela Woźniak, Katarzyna Grzegorczyk
Tytuł innowacji – „Rodzinne gotowanie”
Rodzaj innowacji – Programowa, organizacyjna
Miejsce realizacji – Niepubliczne Przedszkole Integracyjne Mali Olimpijczycy w Pruszkowie
Zasięg innowacji – Grupa Żabki
Czas realizacji – Październik 2019r. – Kwiecień 2020r.

Wstęp

Tematem przewodnim innowacji jest gotowanie posiłku z bliską osobą. Ma ona na celu wprowadzić dzieci w świat gotowania oraz skłonić do wspólnego spędzania czasu razem w codziennych obowiązkach. Dzięki innowacji dzieci doświadczają nowych smaków jak i zyskają wiadomości na temat gotowania. Dodatkowo obowiązki te nie są już nudne, a rodzic zyskuje pomoc. 

Innowacja ma za zadanie wprowadzić dzieci i osoby dorosłe w świat odżywiania, jak i zachowań prozdrowotnych. Uświadomienie i zaszczepienie odbiorcom prawidłowych sposobów przyrządzania posiłków i ich spożywania, wspólnego dbania o zdrowie oraz wdrażanie do przygotowywania w przyszłości samodzielnie prostych posiłków. Innowacja zachęca do wspólnego przygotowywania posiłków i spożywania ich, wspólnego dbania o zdrowie.

Cele innowacji

  • przygotowywanie posiłków i ich spożywanie
  • wyzwolenie radości z gotowania z bliską osobą dla kolegów/koleżanek z grupy
  • stawianie na samodzielność
  • przestrzeganie zasad
  • zapoznanie się z produktami spożywczymi i ich konsystencją
  • rozwijanie pomysłowości i wyobraźni w działaniu
  • zaciśnięcie więzi miedzy dziećmi grupie
  • kształtowanie u dzieci odporności i dojrzałości emocjonalnej koniecznej do radzenia sobie 
    w nowych trudnych sytuacjach
  • wspieranie kompleksowego rozwoju
  • pogłębianie swoich doświadczeń oraz zdobywanie nowych.